No víte, chtěl sem tu sepsat pár detailů ale hlavně sem chtěl napsat větu, kterou bych asi naštval kde koho....a to gratulace panu Thruffle, že naprosto vyřešil problém, trvalo mu to pár sec, zatímco já jako nováček běhal od kousku ke kousku.
Pan Thruffle má pravdu v tom, že ani já sem si nepřečetl to co sem měl k dospozici tak detailně a i z toho mohli vzniknout problémy, které sem uvedl jako příklad, přesto to byl příklad, nikoliv jádro........ale více-méně asi upozornit na to, že pokud všechny odkazy, co zde pan Thruffle odepsal jsou soubor toho, co by nováček měl znát, poukazovalo by to na jistou neschopnost RT týmu, na fakt, že stačí ty odkazy napsat na web pod kolonku: Začátečníci.....v lepším případě informace vytáhnout a sepsat se opět pod tuto kolonku. Což hádám při možnosti upravovat web a faktu, že vlastně co sem teď logl po 6ti letech a nikdo nebyl schopný to za 6 let udělat by naznačovalo, že sem právě udělal z RT týmu neschopné blbečky............. to jen tak sem rozebíral ten post, ale teď vážně, nic takového naznačit nechci a doufám, že to nebude ani vyvozeno.
Obsáhlejší reakci co sem chtěl napsat vyjádřil v podstatě pan Caleb.
Problém je samozřejmě v hráči, jak sem sám řekl, spoustu info sem sám přehlédl a k dispozici je měl, spoustu info sem k dispozici neměl. Každý hráč a to se nezměnilo za posledních 12 let tvorby všech počítačových her, není na začátku schopný kooperovat na foru. Nikdy. Když vybíráte hru, prvně si přečtete web......web = reklama, hra zaujala / nezaujala......pak vyřídíte registraci. Poté začnete web prohledávat pro různé zajímavosti, jaké rasy hrát, co za povolaní, jak bych si mohl vymyslet RP a další info. Poté lognete do hry, narazíte na problém a teprve poté až se problém vyskytne začnete operovat v rozsazích Forum/web/GM kvůli řešení problému, což vás vede teprve k fungování v dané kumunitě.
Faktem je, že forum bylo vždy srdcem hry ultima online, znám spoustu shardu, free, placené, origin, cizí, sám jsem hrál na oceánii. Faktem je, že komunita v této hře funguje přes forum. Ale není to základ té hry. Základem je vždy web.
Já netvrdím, že informace tu nejsou, ale jsou chaoticky dostupné. Online podpora skype a icq je skvělá a já se za dotyčného vždy postavím, ale ani on nemá vždy čas být online (poznámka discord nemám).
Přesto základ je web a vždy bude. A web bohužel pokulhává. Já sám se řídím rád radou, sledujte novinky na webu.
Uvedu opět pár příkladů, ke kterým nemuselo dojít....(opět někdy to byla naprosto má chyba, no většinou, ale občas i ne)
Chtěl sem přivést přítelkyni, vzpomněl sem si, protože sem věděl, že je 2 dny do času, co bude hra spouštěna atd. Mrkl sem na mail protože sem si taky vzpomněl, že tam mám vlastní registraci. Přitelkyně poslala registr a nic se nedělo, bylo mi to trochu divné, protože vím že RT tým je v tom období sakra aktivní, tak sem napsal page, když sem konečně měl šanci být v Kotli.......na page mi bylo odpovězeno, že deathline pro registrace pro tento rok uběhla o půlnoci.....sakra pár hodin, takhle těsně sem to propásl..........na webu, není o deathline ani zmínka. Přitom je tam v novinkách, že v srpnu 2017 sháněli profesory, ale od té doby žádná novinka. Že se zahajuje nový rok, že bude deathline na příhlášky atd.
Je to maličkost, ale je to jedna z důležitých věcí, které by tam být mohli.....ano kdybych koukal na foru, dozvím se to tu, protože zrovna teď koukám, že tato informace zde na forum koluje.
Další příklad, málem sem smazal mojí postavu. Protože sem od RT zjistil pár detailů (pozor má chyba !!!), jaké podmínky jsou tu pro vytváření postavy - viz 2 roky žití v británii, tzn min 9-11 rok života. Pozor, tato informace na webu je. Já jí přehlédl, ale to mě přivedlo k faktu, že změnit RP postavy zpětně není prostě zprávné, dělá to problémy, kor když už to RP jedete, hrajete....z toho pak vyplynulo, že třeba až budu psát životopis postavy, tak si musím dát pozor na rodiče, protože škola byla nějaké roky zavřená - tudíž ty rodiče tehdy asi na ní chodit nemohli...........Nevím kvůli čemu byla zavřená, což je dost podstatná informace, ale hlavně, že vůbec byla zavřená, je to velký event a přesto neexistuje na webu založka důležité herní události, které by jí popisovali.
Další a poslední příklad co bych uvedl je ten příkaz s nošením. Je to důležitá věc, nebyl sem v té školce, naštěstí mi to nalilo nějaké GM do hlavy na příčné ulici. Nebudu řešit tu váhu, Caleb tvrdí, že je to problém, já myslím že je tu jistý význam i úmysl, ale každopádně existuje řešení váhy, již zmíněný příkaz a ten se nachází na wiki.......WIKI je super, až na to, že není odkaz na ní kde? Na webu. Proč je odkaz na wiki na foru místo na webu? Případně proč ty příkazy nejsou na webu v nějaké záložce, máte tam suprově popsané některé části ovládaní v záložce Ovládání hry, ale ty příkazy tam vypsané nevidím, ani odkaz na wiki případně.
Prostě je tu spousta informací, které se musí k nováčkům dostat dřív, než poprvé nalogují. A jak sem popsal výše, klasický nováček nepročítá forum, už jen proto, že forum je tvořené informačně hlavně formou debaty, kterou bývá obtížné číst ( i když jsou tu i posty čistě informativní)
Nemluvě o tom, že mě se zaregistrovat nešlo - protože už registrace tu existovala a já si nevzpomněl na heslo....zase já třeba netušil, že lze
napsat PM i když nemáte registraci na forum, to sem netušil a je to teda moje blbost. Jinak bych jí použil.
Mimochodem, kecal bych, kdybych řekl, že se nic nezměnilo. ŠKola je bomba, já jí nezažil, ale mám představu.....jste první server, který umožnuje přímý training program na živo. To je důležité, protože ano, jsou tuny info o začátcích na webech ultim, ale když si hráč to nemá jak vyzkoušet nemá přímou interakci, aby se zeptal někoho kompetentního zda je to tak, nefunguje mu to, kde dělá chybu atd. atd. tak je to i tak těžké. Školka tohle řeší !!! Je to skvělé.....
Přesto, seskupení určitých informací pro nováčky do záložky stupidně nazvané "začátečníci sakra čtěte !!! " je pořád důležité, protože když tu školku propásnete, když se zamotáte do fora jako já a když jste v té době, kdy RT tým a všechna ta T mají práci a prostě nemohou a za zlé jim to nikdo nemá, protože práci při novém roce tu musí být tuny, tak v takovém případě vás tohle prostě vyprostí, dá vám to alespoň jasný cíl.................
(bohužel sem se opět vrátil k té trapnosti toho postu co napsal pan Truffle, že dokázal zjevně důležitá info seskupit do jednoho postu...přesto tento post je tu, na forum v této debatě a ne na webu)
Jinak, jsem rád, že slečna Akari právě prošla úplně hladce, protože je vidět, že to jde a ukazuje to, že to není o kritice na systém. Jen sem chtěl vyjádřit touto debatou, že to taky jít hladce nemusí.
PS: omlouvám se, pokud někde přehazuji podnět a přísudek a je ten post trochu chaotický a občas mi utíká písmenko, myšlenky mám rychlejší, než prsty.